E-cigaretta kezdőknek

Ha már eldöntötted, hogy kipróbálod az elektromos cigarettát, akkor szeretnék a segítségedre lenni, hogy hogyan válaszd a neked legmegfelelőbbet.

Alapesetben 4 fő részre lehet bontani az e-cigi elemeit.

E-liquid

A számunkra a legmegfelelőbb folyadék választás a legkritikusabb pontja az egésznek. Kezdőknek mindenképp a már kész 10 ml-es kiszerelésben kapható kész e-liquideket ajánlom. Érdemes többet is kipróbálni, és nem egy fajtából tömegesen bevásárolni. Én 10-15 folyadékot próbáltam mire megtaláltam a számomra legszimpatikusabbat. 2 éve a Hangsen márkájú USA mix ízesítését használom.
Az e-liquied alapesetben propilén-glikolt, és vegetable (növényi) glicerint, ízesítőaromát és nikontint tartalmaz. Bővebben az e-liquid oldalon olvashatsz az e-liquidekről.

Tank

Többféle tanktípus létezik, és kezdőknek mindenképp az integrált tankokat ajánlom, amelyekben csak kész porlasztókat kell cserélni. Ebből van a legtöbb a piacon. A kinézeten kívül már csak tapasztalatok alapján tudunk dönteni, amihez segítséget a Tesztek menü pont alatt találhattok. Adott tankba több fajta porlasztót is lehet használni. Az Eleaf termékek kompatibilitáshoz a porlasztó típusok részben tudtok utánanézni . A különféle tankfajtákról többet is megtudhatunk a Eleaf tank típusok cikkből. Az RBA tankokat csak haladóknak ajánlom.

Mod

A mod kiválasztása talán a legegyszerűbb, de mégis hajlamosak vagyunk kinézet alapján dönteni, pedig fontos a leadható maximális teljesítménye, a beállítási variálhatósága, a kijelző jelenléte és a méretbeni megfelelőség. Teljesítményleadásban van állítható, és fix is. A fixen leadott teljesítményűeknél csak a folyadék erősségével tudunk balanszolni. A tank, és a mod vásárlásánál segítésünkre lehet, hogy a legtöbb gyártó köztük az Eleaf is forgalmaz KIT-eket. Egy-két Eleaf KIT-ről az Tesztek oldalon találhatsz tapasztalatokat.

A csatlakozási paraméterekről nem írtam, mert általában 510-es szokott lenni, de ritkán lehet eltérés ebben is, így vásárlás előtt érdemes erről tájékozódni.

Akkumulátor

Ez egy különösen érzékeny pontja az e-ciginek. Mindenképp márkás akkumulátort ajánlok használni, mert kisebb a meghibásodás valószínűsége, és hosszabb az élettartama, a noname aksikkal ellentétben. Fontos, hogy megbízható helyről is vásároljunk, mert ezeket is hamisítják, és nem túl nehéz őket eredetinek, márkásnak tűnőnek leutánozni. Mamár a modern e-cigi MOD-ok hatékonyan meggátolják a túltöltést, így a robbanás veszélyétől nem kell tartanunk, de jobb félni, mint megijedni.

A megfelelő választás

Egy kezdő e-cigisnek nem kell 50W-nál nagyobb teljesítménynél leadott készülék. A folyadék megfelelői pedig eltéríthetnek márkánkként, ízenként, de nagyjából össze lehet hasonlítani a hagyományos cigarettákkal:

Hagyományos cigaretta [mg] E-liquid [mg/10ml]
fehér (0,1 mg) 0 mg
narancssárga (0,4 mg) 6 mg
világoskék (0,6mg) 6-12 mg között
sötétkék (0,8 mg) 12 mg
barna/piros (0,10 mg) 18 mg

Beüzemelés

Az elektromos cigi használata előtt érdemes még szárazon a tank alkatrészeinek megfelelő meghúzását ellenőrizni, mert ha laza valahol, akkor szivárgást eredményezhet, és később orvosolni már csak a tank kiürítésével lehetséges általában. A porlasztó előcsepegtetése ajánlott első használat előtt, ha a dobozban külön van csomagolva lásd: iJust X esetnél kötelező. Ha nem csepegtettünk elő, a tankot töltsük fel legalább addig, hogy teljesen ellepje a porlasztót, (ha nem látjuk meddig ér töltsük a maximumig) és hagyjuk állni néhány percig, hogy porlasztó teljesen átitatódjon, ezután vehetjük használatba teljes mértékben az e-ciginket.

Porlasztó élettartam

A porlasztók élettartama függ attól, hogy milyen teljesítményen használtuk az eszközünket, illetve, hogy milyen intenzitással. Ebből kifolyólag egy porlasztó élettartama lehet 1-2 hét vagy akár fél is. A porlasztó a végét járja, ha égett ízt, vagy gyengeséget tapasztalunk a porlasztó cserére szorul, de ha kijelzős modunk van, ott láthatjuk, hogy a porlasztó ellenállása eltér az alap jellemzőitől.

Porlasztó élettartamának növelése

  • Ne égessünk szárazon a porlasztót, sose hagyjuk kiürülni teljesen a tankot
  • Ne használjuk a készülékünket magas watt számon, de még az előírt felett. Ebben segítségedre lehet Eleaf porlasztók oldal
  • Kerüljük a lánc gőzölést, hagyjuk visszahűlni a porlasztót két gőzölés között
  • Túl magas VG koncentrátumnál az e-liquid folyadék túl sűrű, emiatt nehezebb itatódik át a porlasztó.